ΔΙΕΘΝΗΜΠΑΣΚΕΤΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

FIBA: Μπαίνει Challenge προπονητή και clear path foul από 1η Οκτωβρίου

Η FIBA γνωστοποίησε την αλλαγή κανονισμών που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου σε όλες τις διοργανώσεις της, προσθέτοντας το challenge στους προπονητές, αλλά και το clear path foul, ακολουθώντας και στις δύο περιπτώσεις το παράδειγμα του NBA.

Από την 1η Οκτωβρίου κάποια πράγματα θα αλλάξουν στις διοργανώσεις της FIBA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε σημαντικές προσθήκες/αλλαγές στους κανονισμούς της, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου και έχουν πολύ ενδιαφέρον.

– Η πρώτη αλλαγή ήρθε κατευθείαν από τις ΗΠΑ και το NBA – το οποίο βασικά υιοθέτησε κάτι που γινόταν ήδη στο NFL – και είναι το περίφημο Challenge των προπονητών. Στους αγώνες της FIBA λοιπόν ο προπονητής κάθε ομάδας θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει από μία φορά το λεγόμενο Challenge, ζητώντας από τους διαιτητές να εξετάσουν το InStant Replay σε μία φάση που πιστεύουν ότι αδικήθηκαν.

– Η δεύτερη αλλαγή έχει βέβαια εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, αφού προστέθηκε ο όρος Clear Path Foul, πάλι ακολουθώντας το NBA. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, αν ξεκινήσει αιφνιδιασμό μία ομάδα και ο τελευταίος αμυνόμενος υποπέσει φάουλ και εμποδίσει να συμβεί αυτό, τότε αυτό θα ορίζεται ως “clear path foul”. Μόλις συμβεί αυτό, ο παίκτης που κέρδισε το φάουλ θα εκτελεί δύο βολές και η ομάδα του θα διατηρεί την κατοχή. Η διαφορά πλέον είναι ότι καθιερώνεται αυτός ο όρος για τέτοιου είδους φάσεις και δεν υπάρχει δυνατότητα παρερμηνείας.

– Η τρίτη αλλαγή στην πραγματικότητα είναι μία… προσαρμογή σε προηγούμενο κανονισμό: Αυτόν που ανέφερε ότι κάθε φάουλ που γίνεται σε επαναφορά της μπάλας πριν αυτή περάσει στο παρκέ στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου και της παράτασης θα χρεώνεται αυτόματα ως αντιαθλητικό. Πλέον, όταν συμβαίνει αυτό, ο παίκτης δεν θα χρεώνεται με αντιθλητικό φάουλ. Ο παίκτης που δέχθηκε όμως το φάουλ θα εκτελεί μία βολή αντί για δύο, με την ομάδα του να διατηρεί την κατοχή της μπάλας.

Τέλος, η τέταρτη αλλαγή αφορά ότι πλέον οι αγώνες επιπέδου 1 της FIBA μπορούν να γίνουν σε γήπεδα που διαθέτουν γυάλινο δάπεδο LED, κάτι που βοηθάει στην προβολή του αθλήματος.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button